ZALMPOUCE

ZALM-MOUSSELINE MET KERVELSAUS

INGREDIËNTEN:

  • 300 ml slagroom
  • 400 gram verse zalmfilet
  • 3 eieren
  • 160 gram geklaarde boter
  • 4 takjes kervel
  • 60 ml droge witte wijn
  • 2 el mosterd
  • 1/2 citroen


Extra nodig:

  • staafmixer + hakmolentje



BEREIDING:

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Klop de slagroom tot yoghurtdikte.

Stap 2:
Halveer de zalm. Snijd de ene helft in blokjes. Halveer het andere stuk. Snijd deze in zodat je 2 dunne filets krijgt.

Stap 3:
Splits de eieren. Pureer in het bakje van de staafmixer de zalmblokjes, peper en zout en 1 eiwit tot een gladde massa.

Stap 4:
Spatel de slagroom door de gepureerde zalm. Schep de mousse in een spuitzak. Leg de zalmfilets op een bakplaat met bakpapier. Spuit de zalm-mousseline erop. Bak de zalm circa 12 minuten in de oven.

Stap 5:
Smelt de boter. Snijd de kervel fijn. Verwarm au-bain-marie 2 eidooiers, witte wijn en de mosterd. Klop met een garde totdat er een gebonden saus ontstaat. Meng de gesmolten boter en de kervel door de saus. Breng op smaak met peper en zout en het sap van de citroen.

Stap 6:
Lepel de kervelsaus over de zalm met mousseline.


Eetsmakelijk!

 

Bron: www.24kitchen.nl



VIS SALADE KRANS

 

Een vissalade, opgemaakt als kerstkrans. Een lekker voorgerecht, of bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. Het kan allemaal.

 

INGREDIËNTEN:

•1 ei

•100 gram veldsla of andere sla

•200 gram gerookte zalm

•1 makreelfilet

•100 gram Hollandse garnaaltjes

•1/2 rode ui gesnipperd

•2 stengels lente-ui in ringen

•olijfolie

•zout en peper

•plastic zakje

 


BEREIDING:

•Stap 1

Kook het ei hard.

 

•Stap 2

Meng in een kom de veldsla met een eetlepel olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de sla over een groot bord of schaal en maak hier een krans van.

 

•Stap 3

Beleg de krans van veldsla op 5 plekken met plakjes gerookte zalm. Verdeel hieromheen de gerookte makreel en plakjes gekook ei. Verdeel vervolgens de Hollandse garnaaltjes, rode ui en ringetjes lente-ui over de krans.

 

•Stap 4

Doe een beetje citroenmayonaise in een plasticzakje en knip er een puntje af. Spuit hiermee een aantal dotjes citroenmayonaise over de krans.

 

Als echte visliefhebber kun je hier gerookte palingfilet, Hollandse nieuwe en rivierkreeftjes aan kunnen toevoegen.

 

Eetsmakelijk!

 

Bron: www.brendakookt.nl


ROERBAKSCHOTEL MAKREEL

 

Met lekker veel oosterse groenten en makreel maak je een heerlijke roerbakschotel die in 20 minuten op tafel staat. Handig om doordeweeks klaar te maken. En de restjes? Die eet je de volgende dag gewoon op!


INGREDIËNTEN:

  • 250 gram basmatirijst
  • 4 eetlepels wokolie of
  • 4 eetlepels arachideolie
  • 800 gram oosterse wokgroenten
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 citroen (rasp en sap)
  • 300 gram gerookte makreelfilets (in stukken)
  • 2 eetlepels platte peterselie (gehakt)

 

BEREIDING:

Kook de rijst. Giet af en houd apart. Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak hierin de wokgroente met de kerrie en citroenrasp 5-6 minuten. Schep de rijs en makreel erdoor en roerbak nog 2-3 minuten. Bestrooi met de peterselie en besprenkel met citroensap.

 

EETSMAKELIJK!

Bron: Boodschappen.nl



KABELJAUW

MET PIJNBOOMPITTENKORSTJE


Lekkere vis met een krokant laagje van pijnboompitten op een mengsel van spinazie, ricotta en tomaatjes.

 

INGREDIËNTEN:
4 kabeljauwhaasjes
400 gr cherrytomaten
600 gr verse spinazie
250 gr ricotta
70 gr pijnboompitten
1 eetl citroensap
paar blaadjes basilicum
1 eetl olijfolie
1 uitje
Peper en zout

 

BENODIGDHEDEN:
Keukenmachine
Grote ovenschaal



BEREIDING:
Snipper het uitje en bak in een grote pan glazig. Voeg de spinazie (in etappes) toe en bak een paar minuten mee. De spinazie moet geen prutje worden en de structuur van de bladeren nog enigzins behouden. Doe de spinazie in een vergiet en laat uitlekken. Roer de ricotta door de spinazie in een kom en breng op smaak met een snufje peper en zout.

Verwarm de oven op 200 graden. Schep het spinaziemengsel in een grote ovenschaal en strijk glad. Halveer de tomaatjes en verdeel over de spinazie. Maal de pijnboompitten en de basilicum grof in een keukenmachine. Roer er een eetl olijfolie door zodat het mengsel een beetje blijft plakken.

Leg de stukken vis in de ovenschaal op de groenten en besprenkel met wat citroensap en bestrooi met een snufje peper en zout. Schep de pijnboompitten op de vis en druk lichtjes aan. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven. Om een mooi bruin korstje te krijgen kun je laatste 2 minuten de grill er bij aan zetten. Check altijd even of de vis goed gaar is. Lekker met wat aardappeltjes of pasta.


EETSMAKELIJK!

 

Bron: Leuke recepten


GEKARAMELISSEERDE COQUILLES

MET LIMOENSAUS

 

INGREDIËNTEN:
16 coquilles schoongemaakt en drooggedept
Zout
Peper
Bloem
Olie

 

VOOR HET KARAMELLAAGJE:
1 eetlepel limoensap
3 eetlepels bruine suiker
1 theelepel vissaus
1 theelepen sojasaus

 

VOOR DE SAUS:
Sap van 1 limoen
300 ml visbouillon
2 eetlepels honing
2 eetlepels basterdsuiker
4 schijfjes limoen
2 bosuitjes, in dunne ringen
1 eerlepels maïzena

 

BEREIDINGSWIJZE:
Bestrooi de coquilles met peper en zout. Wentel ze door de bloem, klop het teveel er voorzichtig af. Bak ze in hete olie 2 minuten per kant mooi bruin. Dek af met aluminiumfolie. Verwarm de ingrediënten voor het karamellaagje op laag vuur tot de suiker is gesmolten. Bak hierin de coquilles aan 2 kanten gaar.
Breng intussen de ingrediënten behalve de maïzena aan de kook. Bind met maïzena tot een mooie saus. Verdeel de coquilles over 4 borden, giet de saus erover. Lekker met roergebakken Chinese paksoi.


EETSMAKELIJK!



Bron: team Elle eten


KABELJAUW OF ZALM UIT DE OVEN

MET HARISSA EN GROENTE

 

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 1 uur.

 

BENODIGDHEDEN:

  • 3 el olijfolie
  • 4 el harissa
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • sap van 1 citroen
  • 4 dikke visfilets (kabeljauw of zalm)
  • 500 g bospeen
  • 2 rode uien, in parten gesneden
  • 200 g radijsjes
  • 225 g couscous
  • 375 ml hete groentebouillon
  • 40 g geroosterde amandelsnippers
  • handvol muntblaadjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 4 el Griekse yoghurt, voor erbij


BEREIDING:

1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.

2. Meng de olijfolie, 2 ½ eetlepels harissa, knoflook en de helft van het citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Gebruik de helft van het mengsel om de vis mee in te smeren en zet dit apart.

3. Meng de wortel en ui met de rest van het harissa-mengsel en leg het op de bakplaat. Bak dit 15 minuten, roer en schep om halverwege de baktijd.

4. Meng de radijsjes met de wortel en ui op de bakplaat en bak nog  10 minuten.

5. Leg de gemarineerde vis op de groente en bak 15 minuten, tot gaar.

6. Haal de bakplaat uit de oven. Leg de vis en groente op een schaal  en houd het warm. Verdeel de couscous over de bakplaat en giet  hier de hete bouillon overheen, roer even en dek af met folie. Laat  5 minuten staan.

7. Ga met een vork door de couscous en meng de groente en citroensap er luchtig doorheen. Bestrooi met amandel en munt. Serveer met de vis, wat extra harissa en een schep Griekse yoghurt.

 

EETSMAKELIJK!

 

Bron: Food & Friends



BAKPLAAT ZALM

 

Hoofdgerecht voor twee personen 
Bereidingstijd: 5 minuten  
Oventijd: 30 minuten 

 

BENODIGDHEDEN:

2 zalmmoten
400 gr krieltjes 
1 courgette        
1 paprika       
1 citroen     
2 tl tijm     
1 tl oregano     
3 el olijfolie    
verse peterselie      
zout en peper

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de paprika in reepjes en de courgette in plakjes. Snijd de grote krieltjes ook wat kleiner zodat ze goed gaar worden in de oven. Meng in een bakje de olijfolie en gedroogde kruiden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de krieltjes, courgette en paprika over. Besprenkel alles met 2 eetlepels kruidenolie en zet de bakplaat in de oven voor 20-25 minuten.

 

Snijd de zalmmoten in stukjes en besprenkel de zalm met een eetlepel kruidenolie. Verdeel nu ook de zalm over de bakplaat en bak dan nog ongeveer 6-8 minuten in de oven. Knijp het sap van een halve citroen uit over het geheel en maak het af met nog wat verse peterselie.

 

EETSMAKELIJK!

 


Bron: lekker & simpel

 



SPAGHETTI MET HOLLANDSE GARNALEN, RUCOLA EN CITROEN


Hoofdgerecht voor vier personen

 

BENODIGDHEDEN:

400 gram spaghetti 
200 ml crème fraîche 
200 gram doperwten (diepvries) 
1 citroen    
75 gram rucola  
300 gram Hollandse garnalen

 

Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en bereid hierin de spaghetti zoals staat aangegeven op de verpakking. Giet de spaghetti af en bewaar in de pan met een scheutje olie tegen het plakken.

 

Verhit ondertussen een koekenpan zonder boter. Voeg de dopertwen en de crème fraîche toe en laat de crème fraîche op laag vuur in vijf minuten zachtjes smelten. Boen de citroen schoon en rasp de schil boven de pan.

 

Pers vervolgens het sap van een halve citroen uit en voeg aan de saus toe. Roer goed door en breng op smaak met flink wat peper en een beetje zout. Voeg tot slot de spaghetti, rucola en de garnalen toe en roer nogmaals goed door.

 

EETSMAKELIJK!

Bron: Culy



KABELJAUW STOOFPOTJE

 

Hoofdgerecht voor twee personen
Bereidingstijd: circa 30 minuten



250 gram kabeljauwfilet (vers of diepvries)
1 blik tomatenblokjes
1 grote vleestomaat (ontveld, in blokjes)
1 bosje peterselie
2 teentjes knoflook
scheut (2-3 eetlepels) olijfolie
1 1/2 dl. droge witte wijn 
braadpan 
ovenschotel


VOORBEREIDING:

Pers de teentjes knoflook uit en bak ze zachtjes 1 minuut in de olijfolie. Voeg dan de verse tomatenblokjes en de blik-tomaten toe. Knip de peterselie fijn en voeg deze toe. Voeg de wijn toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten pruttelen.

 

BEREIDING:
Oven voorverwarmen op 220 graden. Ovenschotel invetten en de kabeljauw erin leggen. Tomatenmengsel eroverheen schenken en afdekken met aluminiumfolie (doffe kant boven).


Serveertip: Met stokbrood, kruidenboter en witte wijn is dit een komplete maaltijd.

 

EETSMAKELIJK!

 

Bron: Smulweb



RISOTTO MET GARNALEN

 

Hoofdgerecht voor twee personen 

Bereidingstijd: 35 minuten

 

BENODIGDHEDEN:

150 gr risottorijst
500 ml warme groentebouillon  
2 klontjes boter  
50 gr parmezaanse kaas  
1 uitje  
scheut droge witte wijn  
250 gr cherrytomaten  
200 gr garnalen  
snuf paprikapoeder  
peper en zout  
Extra: Mr. Verna Olio al Peperoncino

 

Snipper de ui. Smelt een klontje boter in een pan en fruit de ui hierin. Voeg de risottorijst toe en roer erdoor en bak een paar minuutjes tot hij glazig begint te worden. Blus daarna af met de witte wijn.

 

Voeg dan een beetje van de bouillon toe en roer door en wacht tot deze is opgenomen. Blijf beetje bij beetje bouillon toevoegen en af en toe roeren. Na een totale tijd van ca. 20 a 25 minuten is de risotto gaar, het kan zijn dan je nog een beetje bouillon over hebt. Proef altijd even of de risotto goed is; zacht maar met een bite van binnen.

 

Halveer de tomaatjes en schep op het laatst door de risotto. Scheur wat basilicum in stukjes en roer door de risotto samen met de geraspte Parmezaan en een klontje boter. Proef of de risotto misschien nog een snufje peper of zout nodig heeft.

 

Bestrooi de garnalen met een beetje paprikapoeder, peper en zout en bak in een pannetje 2 a 3 minuutjes. Schep de risotto op borden en schep hier de garnalen op. Garneer de risotto bij het opdienen met wat verse basilicum.

 

EETSMAKELIJK!

 

Bron: leukerecepten.nl

 



TOMPOUCE

VAN AVOCADOMOUSSE EN GEROOKTE ZALM


Voorgerecht voor vier personen
Bereidingstijd: 20 minuten 
Oventijd: 15 minuten

 

BENODIGDHEDEN:

4 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg 
1 eetrijpe avocado 
60 gram crème fraîche 
2 gram verse bieslook 
1 mespunt zout 
1/4 citroen 
100 gram gerookte zalm  
1 1/2 el mierikswortel in pot  
bakpapier 
braadslede 
staafmixer 
spuitzak met stervormig mondje

 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de folie van de bevroren bladerdeegplakken. Snijd een reep van 3 cm van de plakjes en snijd van de korte zijde nog een plak van 3 cm, zodat je weer een vierkantje hebt. De afsnijdsels worden niet gebruikt. Halveer de vierkantjes zodat 2 rechthoeken ontstaan. Leg ze dicht bij elkaar, maar niet tegen elkaar aan op een met bakpapier beklede bakplaat en leg daar weer een vel bakpapier op. Wacht ca. 5 min. tot de plakken ontdooid zijn en leg de braadslede er bovenop, zodat het gewicht op het bladerdeeg drukt. Bak in 15 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven, maar keer de plakjes na 10 min. om. Haal het bladerdeeg uit de oven en laat in 10 min. afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Snijd ondertussen de avocado in de lengte doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe samen met de crème fraîche, bieslook en het zout in een hoge maatbeker. Pers het stukje citroen uit en doe het sap ook in de beker. Pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper. Vul de spuitzak met de avocadomousse en leg in de koelkast tot gebruik.

 

Snijd de zalm strak op maat ter grootte van de bladerdeegplakken. Besmeer de plakjes bladerdeeg met de mierikswortel en beleg precies met de stukjes zalm. Spuit op de andere bladerdeegplakjes een sierlijke laag avocadomousse. Dek af met de met zalm belegde plakjes. Serveer direct.

 

EETSMAKELIJK!

 

Bron: AH